1 august 2012

Poveşti uitate - II


"Nu trebuie să fii cât un munte de mare ca să poţi judeca. Ci de-ai fi cât o neghină ori cât un fir de colb, dacă ai în căpuşorul tău scânteia dumnezeiască ce cuprinde lumea, ţi-i de-ajuns: ştii ce eşti, de unde vii şi-ncotro trebuie să te îndrepţi."
Gândirea aceasta i-o spuse gânganiei o furnică. Şi spusa muncitoarei  îi intrase atunci pe o ureche şi îi ieşise pe alta. 
De-abia văzuse de câteva zile lumina soarelui, pământul, florile! În iarbă, i-au părut toate un rai; dar când a întins aripioarele şi-a zburat, mirându-se că poate să străbată aerul, când apoi a căzut, istovită, pe o frunză, atunci întâiaşi dată a cunoscut greul. Şi spusele furnicii i-au venit în minte...
Ce era? O gânganie mică, fără strălucire, rotundă, ca o sămânţă.
De unde venea? Din iarbă; ţinea minte că se trezise supt o rochiţa-rândunicii.
Dar încotro avea să se îndrepte? Ei, asta era greul! 
S-a scoborât de pe frunză şi-a purces să caute din nou furnica. A umblat încoace, încolo - furnica nicăiri. Altele a întâlnit, dar grăbite. Furnicile nu prea stau de vorbă. A mers mult şi bine, altă gândire n-a mai auzit.
"Înţelepciunea e rară", se gândea biata gânganie. Şi acesta a fost al doilea necaz al ei. E greu începutul!
Într-o zi o prinse ploaia; din nebăgare de seamă, căzu într-un şuvoi. De-abia scăpă, pe-un pai. Iar altă dată, ce spaimă, Doamne! stătu o clipă fără suflare sub talpa cizmei grădinarului. Avusese noroc de-o pietricică ce lăsase lângă dânsa un gol. De ce-ţi atârnă viaţa în ziua de azi! Dar trebuia să se păzească cu tot dinadinsul. 
Trai e acela când trebuie să cumpăneşti în fiece clipă?
"la ce m-a lăsat Dumnezeu dacă n-am părticica mea de pământ?" se întreba gângania. "Unde să mă aşez ca să rămân liniştită?" Atunci în faţă i se ridică deodată casa, locuinţa stăpânului grădinei. 
"Sus, acolo trebuie să fie bine...dar e prea înalt." Să se ridice cu cumpătare...
Întâi zbură pe vârful unei gherghine; de acolo, pe un copăcel, pe urmă pe iedera dimprejurul balconului. În sfârşit, iat-o: a ajuns. S-a aşezat pe marginea streşinei. Uf! Cum arde tabla! Soarele o dogoreşte, un chin. Va să zică, şi aici iad. Şi gândul o munci iar: ce rost avea pe lume...?
Toate celelalte vietăţi păreau că au o chemare. Şi fluturul? Cum de nu! Dar fluturul e încântarea ochilor, e floare zburătoare, e o picurare vie din curcubeu. Furnica îşi face casă, agoniseşte, trăiesc mii la un loc. Albina...Toate, toate. Şi ea? Seama ei pe lume?...
În clipa ceea gâza prinse cu ochişorii o semene a ei zburând pe sus, căutând poate un loc de scăpare ca şi dânsa. Dar nici n-apucă bine să se uite la ea, când, ca o săgeată, o rândunică se repezi din cuibul de supt streşină şi prinse din zbor tovarăşa de suferinţă. Peste o clipă se auziră ţipetele de bucurie ale puişorilor, cărora rândunica le aducea hrană. 
Şi gângania, biata, îşi dete seama: "Vezi, asta e soarta noastră - să hrănim paserile, cari au ce căuta pe lume!"...
Gâza îşi întinse aripioarele, se lăsă în gol, pluti puţin; apoi săgeata străbătu din nou aerul. Se auzi o pâlpâire de aripi: Şi, îndată, puişorii primeau, gălăgioşi, pe mama bună ce le aducea din nou hrană...

(Emil Gârleanu - Cât un fir de neghină, în volumul "Din lumea celor care nu cuvântă")  





8 comentarii:

  1. Am venit, am citit si acum, asteptand urmatoarea poveste uitata, te invit la fotografii, pentru ca la oameni, un pic diferit decat la necuvantatoare, rostul fiecaruia este altul dar acelasi pentru toti oamenii; sa il bucure pe cel de langa el, om , ca si el. Din pacate, nu toti oamenii au aflat acest lucru. Daca dragostea celor care stiu este mai mare decat ura celor care nu stiu care este rostul omului, bucuria este mai mare decat tristetea, asa cum se vede si din finalul povestii uitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În afară de "mulţumesc" nu mai pot spune nimic, tu ai spus atât de frumos, de adevărat, de adânc totul!

      Ștergere
  2. Impresionanta poveste, minunata!...
    Multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.4playfulkid.com/Din-lumea-celor-care-nu-cuvanta-de-Emil-Garleanu/musculita-de-emil-garleanu.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe mine ma face sa plang :(((( ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi mie mi s-au umplut ochii de lacrimi citind...dar dincolo de rânduri, se limpezeşte, ca o împlinire, sensul dăruirii de sine...

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails