23 octombrie 2010

Jurnal de vacanţă IV - La "vânătoare" de Caretta-Caretta


Zilele acestea minunate de toamnă ar fi trebuit marcate în blog cu fotografii, chiar am câteva care ar putea fi arătate. Dar pentru că n-am terminat încă jurnalul, o să continui să povestesc despre vacanţă, apă caldă şi mult soare, să ne mai încălzim puţin!


Pentru că un simbol al insulei Zakynthos este broscuţa Caretta-Caretta, am luat la pas, pe rând, plajele amenajate care adăposteau cuiburi ale ţestoaselor verzi de mare.

Ameninţate de dispariţie din cauza vânatorii lor pentru suveniruri, carne şi ouă, broaştele testoase beneficiază de o mare atenţie din partea Asociaţiei ARCHELON, organizaţie care militează pentru protecţia ţestoaselor şi a habitatelor lor în Grecia.
Fiecare plajă primitoare de turişti şi populată de broscuţe este monitorizată atent de voluntari şi angajaţi ai asociaţiei, care asistă la depunerea ouălor de către femele, marchează cuiburile şi apoi le păzesc până când puii ies din ouă şi pot ajunge în siguranţă la mare (pe lângă activitatea de pe plajă, asociaţia se implică de asemenea în proiecte de cercetare a speciei, se ocupă de reabilitarea şi tratarea animalelor bolnave şi de sensibilizarea opiniei publice cu privire posibilitatea pierderii speciei).

În nisipul fin şi fierbinte al plajelor, femelele depun ouă din iunie până în august, care după două luni eclozează şi eliberează puii. Din timp în timp, mamele-ţestoase revin la cuib şi verifică starea ouălor, ferind nisipul cu înotătoarele din spate, apoi împingându-l la loc.
Am pândit în zadar cuiburile, doar-doar vom vedea puişorii. Însă într-o bună dimineaţă, am găsit urme proaspete pe nisip, semn că broscuţele s-au lansat spre larg, pentru marea întâlnire cu...marea!



Las pozele făcute să vă mai povestească...o să intervin cu câte-un mic comentariu, scris deasupra lor.

Daphne beach...o plajă întinsă, frumoasă şi spre surprinderea mea, cam pustie. Un amestec ciudat de mare, nisip fin, munte şi copaci sălbăticiţi. Şi crini de nisip, o altă minune a lumii plantelor.


O tavernă tare draguţ aranjată...

...şi cuiburile broscuţelor, protejate de suporturi de lemn...




...cărarea făcută de broscuţe spre mare...


Întinderea albastră văzută de sub un umbrar de curmal...


Superbii crini de nisip de la Daphne. Suavi, plăpânzi, de un alb srălucitor, neatinşi de uscăciunea pamântului, trăind fără mângâierea ploii, înmiresmând amurgul cu parfumul lor...Câtă dărnicie a Creatorului!

Mare şi munte deopotrivă...şi stăruinţa valului, care naşte dantele...



Kalamaki...În dimineaţa aceea cu nor, pozele B&W mi s-au părut cele mai reuşite.

În aşteptarea ţestoaselor...:)
Adăugaţi o imagineYerakas sau Gerakas, socotită una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei, ocroteşte de asemenea, zeci de cuiburi de ţestoase, în partea acoperită de nisip.



Expediţia de căutare a broscuţelor a luat sfârşit.
Iar următoarea filă de jurnal vă invită la o plimbare prin oraş...

Pe curând!



8 comentarii:

  1. Mi-ai daruit iar (pentru a cata oara??) atata frumusete, cu cata gingasie ai scris, m-au miscat din nou profund randurile tale! Iti multumesc din suflet! Si ma rog lui Dumnezeu, sa te ajute sa-mi aduci cat mai des atata lumina si liniste in suflet!

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Mimi si eu îţi multumesc, pentru vizite şi pentru toate gândurile bune!
    Te îmbrăţişez!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru vizita si in aceste clipe deja ploua,si simt ca sunt piatra pe care valurile isi imprastie dantela. Ganduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunat totul! Pare ca fiecare coltisor din fotografii are taina lui, crinii, valurile, pitrele, cerul...tare frumos!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mariana tare faina vacanta ai avut...
    Slavit sa fie Domnul!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoase locuri ne-ai prezentat si am gustat o farama din frumusetea lor, privind cu nesat la ele. Multumesc draga mea si pentru vizita ta.
    Te mai astept!

    RăspundețiȘtergere
  7. Elena, Carol, vă mulţumesc că mi-aţi fost oaspeţi şi voi! Restul lumii e deja "de-a casei"!
    Zile senine!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails