12 august 2010

Fericirea nu are nevoie de cuvinte...


"Ce este fericirea? Fiecare oră, fiecare cafea de dimineaţă pe care o savurez împreună cu soţia, două-trei ore de linişte seara. Nicio discuţie "specială" . Totul este limpede şi de aceea, atât de bine! Dacă am încerca să definim esenţa acestei fericiri, am face-o în moduri diferite şi am putea chiar să ne certăm! Cuvintele mele i s-ar părea nepotrivite şi viceversa. Neînţelegere! Şi fericirea noastră ar păli.
Cu cât ne apropiem mai mult de esenţa unui lucru, cu atât avem mai puţină nevoie de cuvinte
.

În veşnicie, în Împărăţia lui Dumnezeu, doar cuvintele "Sfânt, Sfânt, Sfânt" vor mai fi necesare, doar cuvinte de laudă şi mulţumire, doar rugăciunea şi lumina desăvârşirii şi a bucuriei. Din această cauză, singurele cuvinte de care avem nevoie şi care au un înţeles adânc nu sunt cele despre realitate (discuţii), ci acelea care sunt reale în sine, care sunt tocmai simbolul, existenţa şi misterul realităţii.


Cuvântul lui Dumnezeu, rugăciunea, arta...a fost cândva o vreme când teologia era acel "cuvânt al lui Dumnezeu", nu doar cuvinte
despre Dumnezeu, ci cuvinte dumnzeieşti- o revelaţie. Ce este rugăciunea? Este aducera aminte de Dumnzeu, simţirea prezenţei Sale şi bucuria pe care ne-o dă această prezenţă.
Întotdeauna, oriunde, în toate."


Părintele Alexander Schmemann, fragment de jurnal (din volumul "Biografia unui destin misionar")







.

4 comentarii:

  1. Buna Mariana...eu sunt....dar pot sa-ti spun ca ...splendid cuvant.Sa ai o zi binecuvantata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos, profund si adevarat!
    Doamne ajuta Mariana, multumim pentru postarile tale deosebite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunate cuvinte!
    Mi-am adus aminte de "necuvintele" de care vorbea Nichita!
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  4. ... mi-am adus aminte că, atunci când avem nevoie de cuvinte pentru a defini fericirea, aceea nu mai este fericire... pentru că te umple, pentru că nu există cuvinte îndeajuns de "umane" pentru a o defini...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails