20 iunie 2011

Pacheţelul cu "salutări" de la Sfinţi...


"Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi..."


De când am aflat acest verset din Psalmi, niciodată, nicio clipă, nu m-am îndoit de adevărul lui.
Şi încă o dată, în săptămâna de dinaintea Duminicii Tuturor Sfinţilor, mi-a fost dat să-l rostesc din tot sufletul şi să mă bucur de felul în care Dumnezeu ştie să ne încredinţeze că Sfinţii sunt vii şi ne trimit semne.
Şi încă o dată, Dumnezeu m-a încredinţat că în viaţa noastră nu există întâmplare, ci doar pronie dumnezeiască şi nesfârşită dragoste a Lui care lucrează spre zidirea întru cele bune şi de folos a sufletelor noastre, spre ostoirea şi împlinirea dorului de Sus.

Cu ceva timp în urmă, printr-o "întâmplare", am întâlnit un suflet drag, iar mijlocitor întru cunoaştere ne-a fost Sfântul Ioan Rusul.
Pe Sfântul acesta minunat eu l-am aflat cu vreme multă înainte, într-un moment de mare cumpănă a vieţii mele. M-am rugat fierbinte lui atunci şi m-a ajutat în chip minunat. Cu timpul însă râvna mea în rugăciune s-a mai atenuat, nu i-am rămas fidelă ca în zilele încercării, însă el nu m-a uitat!

Există obiceiul ca de ziua cuiva drag să aducem aceluia un dar, un semn al dragostei şi preţuirii noastre.
De ziua lui prăznuită nu de mult (27 mai), Sfântul n-a primit nimic de la mine, însă mi-a facut el însuşi un dar nepreţuit: prietena pe care mi-o dăruise de curând s-a aflat la Prokopi în bătrâna Evvie, în preajma Sfântului, chiar în binecuvântata zi a prăznuirii sale! Şi astfel, la Sfântul Ioan Rusul a ajuns şi "scrisoarea" mea - pomelnicul trimis de mine - care mă făcea părtaşă dimpreună cu toţi cei dragi ai mei scrişi acolo unei mari binecuvântări şi bucurii, aceea de a fi pomeniţi la rugăciune în Biserica Sfântului, lângă racla cu sfintele sale moaşte.
Însă darurile nu s-au oprit aici!
Căci am primit, la întoarcerea prietenei mele din călătorie, un "pacheţel cu salutări de la Sfinţi", cum minunat a numit ea micuţa comoară pe care cu dragoste o agonisise pentru mine: aghiasmă şi untdelemn de la Sfântul Ioan, icoana sa, o metanie gingaşă, o cruciuliţă asemenea, iar de la Cuviosul David, prieten şi "vecin" al Sfântului Ioan Rusul (şi cunoscut mie din două cărţulii de mare preţ duhovnicesc - Un stareţ sfânt, părintele nostru Iacov şi Fericitul Iacov Tsalikis), ulei din candela Cuviosului şi o iconiţă cu chipul său drag...


Sfinţii sunt vii...şi lucrători...şi aleargă în fapt înaintea doririlor noastre...
În săptămâna de dinaintea prăznuirii tuturor Sfinţilor, am primit darurile dragi. Le-am strâns la piept, cu dor împlinit. Mi-au dat lacrimile. De bucurie şi de recunoştinţă. De mulţumire Sfinţilor! Şi celor dragi care le-au adus, împărţind cu mine bucata de Rai căruia s-au făcut părtaşi, petrecând o vreme împreună cu Sfinţii.

Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi! Slavă Lui, pentru toate...!





.

16 comentarii:

  1. Mariana, foarte frumos!Sunt total deacord cu tine:"Nu exista intamplare numai pronia lui Dumnezeu"
    Chiar vorbeam cu cineva, si ne miram de toata iubirea cu care biserica noastra se ingrijeste de noi!Ne da de toate: har, binecuvantare, lumina, pace,pictura,cantare,poezie,sfinti,toate adunate la un loc. Cultura spirituala cu carul!:)
    Slavit sa fie Domnul!

    RăspundețiȘtergere
  2. fata cu par si inima de aur, ce pricepere aleasa ai sa te bucuri! starea de bucurie imi pare cea mai desavarsita si fireasca manifestare a recunostintei, si cred ca tocmai de aceea Domnul te hraneste cu bogatia Lui, desfatandu-te cu bunatati duvonicesti.
    mereu imi spun ca suntem cat si cum ne bucuram!

    prietena draga, ne gandim foarte, foarte, foarte mult la tine si dam multumire Domnului pentru ca randuit, in chip minunat, sa te aflam.
    cu pretuire,
    noi

    RăspundețiȘtergere
  3. Mariana ce ma bucur cu tine!!!
    Si mie imi este foarte drag Sf Ioan Rusul, si pe noi ne-a ajutat, ce frumos ca ai ulei de la candela lui... Si iconitele sunt tare dragute! Eu de celalalt sfant nu stiam.
    Te imbratisez cu drag!
    P.S. Trebuie sa te sun, tot ma gandesc la asta de cateva zile numai nu pun in aplicare... :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Mariana, ce de comori fara pret ai primit !!! Prietena ta ti-a adus de toate, pana si cordeluta de legat la brau!
    Am citit cu multa emotie postarea ta si ma bucur pentru bucuria ta!

    Pe Cuviosul David eu nu-l cunosc. Insa imi place mult iconita, e asa micuta si frumoasa.

    Fraza de mai jos mi se potriveste si mie atat de bine, cuvant cu cuvant ... Am citit-o de doua ori - ca nu a fost suficient doar o data:
    "Pe Sfântul acesta minunat eu l-am aflat cu vreme multă înainte, într-un moment de mare cumpănă a vieţii mele. M-am rugat fierbinte lui atunci şi m-a ajutat în chip minunat. Cu timpul însă râvna mea în rugăciune s-a mai atenuat, nu i-am rămas fidelă ca în zilele încercării, însă el nu m-a uitat!"

    Sfantul Ioan Rusul sa va ocroteasca pe amandoua!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulţumesc, dragă Alina!

    Corina, aşa e, Domnul nostru bun pe toate ni le-a pus la îndemână în Biserica Sa minunată! Să fie slăvit în veci, pentru toate!

    Iosefina scumpă, îţi mulţumesc pentru cuvântul cald şi vă îmbrăţişez din inimă, cu drag!
    Şi da! Simt şi eu că suntem cât şi cum ne bucurăm...
    "Hristos a înviat, bucuria mea!"...

    Alexuţ, mulţumesc de gând şi de părtăşie! Şi mie mi-e dor de voi! Vă pup!

    Maria, mulţumesc mult! Cuviosul David e un sfânt minunat, ca toţi sfinţii lui Dumnezeu, dealtfel. Pentru rugăciunile lor bineprimite, Hristos Domnul să să ne mântuiască pe noi toţi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur pentru tine!Sa te ocroteasca SfANTUL MEREU!De acest Sfant am luat cunostiinta prin intermediul Sf Nectarie (care este ocrotitorul meu)am citit p nerasuflate viata minunile din trecut pana in prezent facute de Sf Ioan Rusul :) un Sfant minunat :)alaturi de SF Parascheva,SF Spiridon,Sf Nicolae,Sf Antonie cel mare,Sf Mina ,Sf Serafim de Sarov si multi alti:)sper sa ajung sa vizitez si eu maotele Sf in Grecia si pe cele ale Sf Nectarie:)

    RăspundețiȘtergere
  7. mariana, acum ceva vreme am gasit o resursa extraordinara. apuca de scotoceste temeinic pe aici, vei gasi informatii f interesante. a, si vei mai vedea o imagine cu vechea biserica a Sf Ioan Rusul din Prokopi, Cappadocia, pe care turcii au demolat-o prin 1950, parca. http://www.prokopi.gr/en/history/cappadocia/saint-john-the-russian.html
    i

    RăspundețiȘtergere
  8. Mirela, mulţumesc, să îţi ajute Domnul la un aşa binecuvântat gând!

    Iosefina, mulţumesc mult pentru link, foarte interesant! Ai dreptate, e de cercetat acolo!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mariana am simtit si eu bucuria ta in ceea ce am citit, am inchis ochii si imaginar am strans si eu la piept darurile sfintilor...Minunat!
    Si mie mi-e drag Sfantul Ioan Rusul, din pacate l-am descoperit tarziu, insa sunt fericita ca il am in suflet si rugaciune. Fie ca sfintii sa mijloceasca mereu pentru noi! Te imbratisez cu dor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Amin, draga mea Amalia! Să ai bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  11. Uite ce-am gasit, o carticica despre Cuviosul David din Evvia:
    http://www.librariasophia.ro/carti-Viata-Minunile-si-Acatistul-Cuviosului-David-din-Evvia--so-6159.html

    RăspundețiȘtergere
  12. Si inca una :)
    http://www.evanghelismos.ro/Display/Book/26/cuviosul-david-batranul-manastirea-cuviosul-david-eubeea

    RăspundețiȘtergere
  13. Maria, mulţumesc mult!
    Cartea cu Sfântul David apărută la Evanghelismos tocmai mi-am comandat-o! Au cărţi bune şi ieftine şi nu percep taxe poştale pentru expediere.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-a ajuns cartea de la Evanghelismos ;;), azi trebuie s-o ridic de la posta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ei, Maria, ce ma bucur! Eu am trecut binişor de jumătate! O citesc cu sufletul la gură, mâine cred ca o termin!
    Îmbrăţişări!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails