18 martie 2014

Dar de blog


Despre viaţa Sfântului Luca al Crimeei, ierarh, mărturisitor şi doctor fără de arginţi, urmaş al unei vechi familii princiare, artist înzestrat, chirurg genial, profesor universitar, pătimitor pentru credinţă în temniţele bolşevismului, păstor şi învăţător, unul dintre cei mai mari predicatori ai secolului, lucrul cel mai bun care se poate spune sunt propriile lui cuvinte: "Am iubit pătimirea, fiindcă mult curăţeşte sufletul"!

Fragmentul de mai sus este din prefaţa cărţii "Am iubit pătimirea", care s-a făcut începătură, după cum scriam aici, legăturii mele cu Sfântul Luca, Doctorul. 
Şi pentru că îi sunt datoare Sfântului, pentru că s-a făcut arătat în viaţa mea aproape fizic, pentru că a fost lângă mine de câte ori, deznădăjduită, l-am strigat - în boală, în neputinţă, în nevoie de sfat, în mângâiere, pentru că i-am simţit lucrarea în toţi cei care, cunoscându-l, s-au încrezut în puterea şi ajutorul lui, vreau cumva să-i mulţumesc.
Vreau să îi mulţumesc prin rândurile acestea,  vreau să-i mulţumesc mărturisind despre bucuria de a-l cunoaşte şi avea între Sfinţi şi vreau să dăruiesc şi altora din prea plinul cu care Sfântul mi-a umplut sufletul.
 Aşa că astăzi, la 18 ani de la aflarea sfintelor sale moaşte făcătoare de minuni întregi şi binemirositoare (la 35 de ani de la adormirea sa), ofer un (în) dar de blog: cartea autobiografică "Am iubit pătimirea", apărută la Editura Sofia în 2006, cartea Viaţa, Canonul, Acatistul Sfântului Luca al Crimeei şi o icoană a Sfântului.


Vi le dăruiesc cu drag şi cu bucurie şi rog pe Sfântul Luca să poposească, dimpreună cu micuţul meu dar, acolo unde va fi cea mai mare nevoie şi aşteptare.
Aştept să vă doriţi să fiţi dăruiţi şi să lăsaţi un comentariu la postare până în data de 25 martie 2014, când cărticelele şi iconiţa vor alege casa şi sufletul în care să se-aşeze...

"Pe 17 martie 1996, la biserica Tuturor Sfinţilor din Simferopol s-au adunat membri comisiei, arhierei, preoţi, egumeni şi monahi din Crimeea. După cum ne-a spus arhiepiscopul Lazăr, noaptea, după rugăciunea şi slujba aghiasmei, au plecat la mormântul Arhiepiscopului. Era o noapte îngheţată şi bătea vânt puternic. Au săpat şi au găsit sfintele moaşte. Când arhiepiscopul Lazăr a coborât în mormânt şi a luat în mâini moaştele, vântul a încetat dintr-o dată. S-a lăsat o linişte adâncă. Toţi aveau lumânările aprinse, îngenunchiaseră şi priveau emoţionaţi. 
Cântau Sfinte Dumnezeule strămutând moaştele în biserica cimitirului, afierosită Tuturor Sfinţilor. Lângă biserică, o femeie demonizată a început să strige: "Prea Sfinţite, nu mă chinui, lasă-mă!"
Părintele Vaslav, parohul bisericii, ne-a spus: Sfintele moaşte au rămas trei zile în biserica noastră, într-un chivot special. În dimineaţa primei zile, când am deschis uşa, toată biserica se înmiresmase. Au existat oameni care s-au tămăduit atunci..." (Arhimandritul Nectarie Antonopoulos - Sfântul Arhiepiscop Luca, Chirurgul fără de arginţi)


23 de comentarii:

  1. Mariana, tare mult mi-ar place sa primesc si eu un astfel de cadou, dar, cu siguranta el va merge la persoana potrivita care are cel mai mare nevoie si pe care o randuieste sfantul drag! Si asa sa fie! Doamne ajuta! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma inscriu si eu, desi, ca si tine, imi doresc ca darul tau de blog sa ajunga acolo unde e mai mare nevoie de atentia acestui Sfant minunat! Te imbratisez, cu dor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mariana, asa imi doream sa ajung sa ma inchin Sfintelor moaste si am gasit raspunsul tot aici la tine, parca Ancuta spunea ca sunt la Iasi la Manastirea Frumoasa. Frumoasa a fost parohie si preot era parintele Sava, fostul diriginte al sotului, deci locul nu imi este strain.Fie ca darul tau sa poposeasca acolo unde este mare nevoie.Cu mult dor si drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma inscriu si eu draga Mariana cartile le am pe ambele dar de icoana Sfintului, tare mult mi-as dori sa il am in casa. Dar zic si eu ca fetele, il las pe Sfintul sa aleaga la cine sa ajunga cred-ca sunt altii care au mai mare nevoie acum de el. Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumos dar si ce frumos ai scris!
    Ma inscriu pentru darul de blog, si Sfantul Luca sa poposeasca acolo unde este mai mare nevoie.
    Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Realizez acum ca nu am nici o carte a Sf. Luca al Crimeei si nici icoana. Asa ca sunt si eu aici. Te pup cu drag, Mariana!

    RăspundețiȘtergere
  7. Asa e, Mariana, sa mearga frumosul dar unde vrea Sfantul!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. "Slava celor trecătoare si nestatornice urând,ai indrăgit nectarul intelepciunii si ca o albină iubitoare de osteneala ai cules,Părinte Luca,mierea cunostintei dumnezeiesti,preacinstite,Lui Hristos,Domnului Tău cântând :Aliluia!" Să ne indulcim si noi din rodul intelpciunii si ajutor să avem de la Sf Luca al Crimeei!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma inscriu si eu in concurs. Mai am cateva pagini de citit din "Am iubit patimirea", dar icoana cu Sf. Luca al Crimeei este minunata! Sf. Luca sa ne ocroteasca si sa ne ajute pe fiecare in nevoile noastre!
    Carmen En.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma inscriu si eu draga mea( iti citesc blogul de mult timp, dar nu am last niciun comentariu pana acum). Trebuie sa recunosc ca l-am descoperit datorita tie. Mi-ar placea sa primesc cartile ca sa aflu mai multe despre Sfantul Luca( le am notat pe lista carti de cumparat). Iti multumesc pentru ca l-ai adus in viata mea! Doamne ajuta! Carmen

    RăspundețiȘtergere
  11. Doamne ajuta in bucurie !
    CAnd simtim goliciunea sufleteasca acum mai puternic decat oricand, nadejdea sa ne-o punem in sfintii nostri dragi,sperand ca vor fi mijlocitori inaintea Domnului; iar Sf Luca ,mult patimitorul, sa ne fie tuturor sprijin pe Cale, doctor si prieten sufletelor care-l cauta.
    Mi-e tare drag Sf Luca si el va sti unde sa poposeasca.
    Te imbratisam cu totii cu multa caldura si-ti multumesc de dragoste!

    RăspundețiȘtergere
  12. Minunată idee. Felicitări, Mariana. Este o idee foarte bună, acest dar de blog...
    Eu nu mă înscriu, căci le am pe toate şi e bine să ajungă la cineva care nu are... :)
    Chiar acum citesc "Tâlcuire la rugăciune Sf. Efrem Sirul", de Sf. Luca al Crimeii - o carte nouă, apărută săptămâna trecută (tot la ed Sophia).
    Te îmbrăţişez cu mare drag! :)
    Post cu mult folos!

    RăspundețiȘtergere
  13. Intru si eu in hora....de Sf Luca am auzit si am o carte pt fetitele mele, povestita special pt copii (de la ed Sf Mina, parca) si mi-a ramas in minte cum a taiat 7 din 10 foi cu bisturiul.....Te pup

    RăspundețiȘtergere
  14. Mariana darul este minunat si folositor atat pentru tine cat si pentru cea care-l primeste. Sfantul Luca este un sfant minunat care ne da speranta tuturor celor care-am avut privilegiul sa-l cunoastem. Eu nu ma inscriu la dar :* pentru ca eu il cunosc pe Sfantul si las si pe altele sa-l cunoasca. Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
  15. Doamne ajuta!
    M-as inscrie si eu,caci, de catva timp imi doresc sa citesc despre Sfantul,insa mi-e cam jena,caci eu nu mai apuc nici pe blog sa mai scriu ceva,dar sa mai si comentez pe vreun blog, in fine,daca tu consideri potrivit,inscrie-ma si pe mine.
    Sfantul sa ne dea sanatate,tuturor,eu sunt dupa o saptamana de concediu medical,am avut o viroza groaznica.
    Post cu folos!
    Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sănătate multă, dragă Ana, te îmbrăţişez, să te tămăduiască şi aline Sfântul!
      Post cu bucurie!

      Ștergere
  16. Sa dea Dumnezeu sa ajunga aceste minunate daruri acolo unde este cea mai mare nevoie de ele!
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  17. Olá amiga, vim desejar-lhe uma excelente semana.
    Amo passear por aqui!!!
    Beijos Marie.

    RăspundețiȘtergere
  18. Doamne ajuta!...cuvintele sunt de prisos in a spune ce simtim ...fie ca darul sa mearga acolo unde doreste SFANTUL!Valentina-Iasi

    RăspundețiȘtergere
  19. Mulţumesc, dragele mele, pentru că m-aţi ajutat să dăruiesc, puţin, dar cu mare bucurie!
    Mulţumesc pentru inima voastră bună, căci fiecare dintre voi şi-ar fi dorit darul, dar în acelaşi timp, din drag şi grijă, l-ar fi dăruit cu tot sufletul celei cu mai mare nevoie de Sfânt...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails