21 noiembrie 2011

Cu sfinţii odihneşte, Hristoase...



. Părintele Gheorghe Calciu
23 noiembrie 1925 - 21 noiembrie 2006



"...Crucea să fie foarte simplă, numai numele şi data naşterii şi a morţii, cu un îndemn scurt către tot creştinul care va trece pe acolo să se roage pentru noi.
Ştiu că înmormântarea mea va fi înconjurată de o anumită vâlvă, pe care n-o merit în moarte, precum n-am meritat-o nici în viaţă. Omenii vor vorbi, vor crea legende, dar Dumnezeu va deosebi adevărul de legendă şi mă va arăta aşa cum am fost, ca un păcătos şi nevrednic.
Dacă la înmormântarea mea va veni vreun episcop să vorbească, să vorbească, căci Dumnezeu a dat arhiereului duhul învăţăturii, şi dacă el va tăcea, cine va vorbi pentru noi în faţa lui Dumnezeu?... Dacă însă nu va veni niciun ierarh, nimeni să nu vorbească, pentru că mai de folos este rugăciunea de iertare pe care cineva o spune pentru cel adormit decât toate laudele pe care o minte omenească le poate constitui în fraze frumoase, dar care valorează mai puţin decât un simplu Dumnezeu să-l ierte!"


Fragment din scrisoarea adresată de Părintele Gheorghe Calciu Părintelui Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru-Vodă, la 26 octombrie 2006, cu puţin timp înainte de trecerea sa la Domnul, scrisoare în care cere binecuvântarea de a fi înmormântat în cimitirul de la Petru Vodă, "printre cei smeriţi şi printre cei nevrednici, deşi smerit n-am fost îndeajuns, iar nevrednic am fost cu prisosinţă."


"Anvergura unei personalităţi, indiferent de conjunctură, se măsoară după criterii convenţionale. A unui preot însă, după canoane ecleziastice, şi numai la capăt de drum. Gheorghe Calciu a început ca rob al lui Dumnezeu şi L-a slujit ca preot al Său...Şi dacă mare a fost în căderi, tot pe-atât de mare a fost şi-n ridicarea din ele.
(...)
Şi-a dat mult sânge pentru răscumpărare. Sânge purificator şi salvator pentru viaţa celor din primejdie. Sânge pentru fraţi şi robi şi pentru cei care-i doreau pieirea. Şi pâinea cea din toate zilele cu pâine, pentru cei ce nu mai aveau puteri. Suflu respirator şi speranţă pentru cei din agonie. Lacrimi de sânge pentru morţi şi pentru cei din lumea zăgăzuită cu gratii. Răscumpărări materiale lumeşti, pentru căderile lumeşti.
Pentru Dumnezeu însă, căinţă şi îndelungă-răbdare în limpezirea propriei conştiinţe.
"Sunt atât de apăsat de anumite amintiri, păcatele mele de fapt - îmi spunea de multe ori, supus unui nevăzut teasc - încât nu ştiu ce n-aş fi în stare, ca să nu-mi mai aduc aminte de nimic."
Până la urmă însă a aflat. Şi a fost în stare să mărturisească tot adevărul, în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor. Nu s-a mai temut de nimic, în niciun proces şi în faţa niciunui judecător. După cum nici de ispita măririi de sine sau a slavei deşarte.
Rob a fost când l-am cunoscut şi am stat cu el, şi preot în prag de sfinţenie când, la capăt de drum, ne-am despărţit pentru a ne întâlni Dincolo.

Un prieten de-o viaţă"

Fragment din volumul Viaţa Părintelui Gheorghe Calciu, Editura Christiana, Bucureşti 2007

.

6 comentarii:

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca! A fost un preot cu demnitate care l-a propovaduit pe Hristos cu curaj de la inceput pana la sfarsit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Să-l odihnească Dumnezeu!
    Aşa este! Cu demnitate şi curaj, până la capăt!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, Mariana, pentru acest minunat post despre un OM minunat. Minunat, desi el se vedea nevrednic, ca doar purta haina smereniei... Aleasa zi in care a plecat la Domnul. Tot ieri a plecat si bunica mea intr-acolo..

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce randuri faine....
    Nici nu mai este nevoie de ale noastre!
    O postare de suflet! si un exemplu de preot!
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga mea Claudia, Maica Domnului să-i deschidă braţe calde, de iubirie, bunicii tale şi Domnul să o odihnească în bucuria Sa!
    Te îmbrăţişez cu duioşie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamne ajută, Corina!
    Un exemplu, da, un Om, un Părinte...Să luăm aminte, dar!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails