27 noiembrie 2011

Cuvinte de folos. Decalog.


1. Iubiţi adevărul; nu puneţi în scenă ca real un fapt atunci când adevărul e altul; iubiţi adevărul, că el e lumină şi frumuseţe, e Dumnezeu.


2. Greşeala să nu o acoperiţi, ci să o ispăşiţi; se ştie că mărturisită, e pe jumătate iertată.

3. Fiţi buni cu oamenii, dar apropierea de ei să o faceţi cu înţelepciune; să nu faceţi ca ei decât atunci când aveţi încrederea că cugetul şi fapta lor sunt bune.


4. Să nu acordaţi intimitate oricui; nu o datoraţi integral decât celor ce vă sunt rudenii spirituale. Intimismul, fără discernământ, e mai mult decât o vulgaritate, e un păcat: te vinzi şi nu ştii cui.


5. În relaţiile cu oamenii fiţi buni şi drepţi; orice acordaţi mai mult decât se cuvine poate cultiva înşelăciunea şi se plăteşte scump.


6. Evitaţi contactul apropiat cu oamneii lipsiţi de inteligenţă şi bunătate; fiţi pentru ei un model de înţelepciune şi virtute.


7. Fiţi statornici în hotărârile voastre; consecvenţa întăreşte personalitatea.

8. Când iubiţi pe cineva, dăruiţi-vă integral; o dragoste adevărată cere depăşire de sine, puritate şi putere de jertfă. Dragostea mare are un fior religios.


9. Să vă respectaţi cuvântul. Cuvântul nu este un instrument de inducere în eroare şi nici ceva cu care poţi răni sufletele oamenilor; cuvântul trebuie să aibă izvoarele cele mai pure, adică divinitatea.


10. Fiţi sinceri şi curaţi în tot ce faceţi, ca şi când Dumnezeu ar fi de faţă.

Ernest Bernea - 24.01.1984, Bucureşti


Un model pentru un exerciţiu zilnic de voinţă.
Poate ar trebui să începem cu îndemnul ultim. Când ai conştiinţa apropierii, a prezenţei lui Dumnezeu, mersul tău nu poate fi decât sincer şi curat.

Însă, asemeni copilaşilor care abia învaţă slova, fără repetare uităm că Dumnezeu e lângă noi mereu, în chip nevăzut, şi uneori credem că putem să-i ascundem gânduri, gesturi şi fapte vinovate...


O săptămână frumoasă, cu gânduri şi fapte bune!


.


.

2 comentarii:

 1. Intelepte cuvinte!

  Le-am printat si sa le citesc de cat mai multe ori...

  Multumesc, draga Mariana!

  RăspundețiȘtergere
 2. Cu mult drag, Liliana!
  Eu l-am descoperit de curând pe Ernest Bernea...şi m-am îndrăgostit! :)

  RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails