8 iunie 2015

Flori de gând pentru tata


Anul trecut, în Duminica Tuturor Sfinţilor sufletul tatei pleca spre marea întâlnire cu Cerul, cu Obştea Drepţilor, cu Tatăl.
Anul acesta, în Duminica Tuturor Sfinţilor, parastasul de pomenire ne-a strâns din nou, pe cei iubiţi ai lui, lângă mormânt, încercând să ne ostoim iar dorul, să-l scuturăm de lacrimi, să ni-l răcorim în boarea binecuvântată a rugăciunii.
Mă gândeam, văzând cum se adună lumea pe o căldură toropitoare, că tata a fost un om iubit de mulţi. 
Şi nu numai obligaţia ori rânduiala ce se cerea împlinită i-a scos pe cunoscuţii lui din casă, ci şi dorinţa şi dragul de a mai (pe)trece, încă o dată, o rugăciune împreună. Căci am simţit, ascultând cântările slujbei, că marea taină a întâlnirii lumilor - cea văzută ochilor cu cea din ghicitură - se revelează acolo, lângă mormânt, se arată, şi ne arată mai uniţi şi mai legaţi în tainică urzeală de Duh decât am fi crezut că suntem când cei dragi mai erau încă printre noi...
Mult m-am mângâiat, în curgerea vremii de după plecarea tatei, cu cuvântul Părintelui de la înmormântare. Acum, Părintele nostru nu ne-a putut fi aproape prin grai viu, prin prezenţă, dar mi-a dăruit cu puţine zile înainte de parastas, printr-o împrejurare binecuvântată, cuvântul lui scris, care fusese rostit la înmormântarea altui tată...

"Cuvântul meu nu este şi nu se vrea a fi unul care să vă scoată mai multe lacrimi decât cele pe care, în sine, plecarea celui iubit vi le-a scos. Ci voiesc a vă aduce mângâierea pe care, prin cântare şi cuvânt, Biserica încearcă să o pună la inima dumneavoastră.
Aţi remarcat că s-au cântat cuvintele "Binecuvântat eşti, Doamne, învaţă-ne pe noi îndreptările Tale!...", cuvinte care, repetate, constituie una din cele mai adânci cântări ale înmormântării. Iată dar, la vreme de tristeţe şi durere, Dumnezeu ne învaţă aşa cum altă dată, pe Crucea Golgotei, altarul Jertfei Sale întru care noi toţi am primit arvuna Învierii, Hristos învăţa despre Împărăţia Cerului. Până în ultima clipă, cea mai din urmă, promisiunea adresată unuia dintre oameni a fost: "Astăzi vei fi cu Mine în Rai!"
Ce ne învaţă aşadar Hristos astăzi, dinaintea trupului atins de moarte? Că aceasta atinge doar plămada de lut, că moartea - care dintâi prin boală şi-a făcut simţită prezenţa - poate atinge alcătuirea de carne, dar nu şi pe cea de duh.
...
Desigur că ne va fi mai greu la întoarcerea de la cimitir. Dar vreau să avem împreună convingerea, credinţa, că nu l-am dus pe un ultim drum, ci spre puntea săpată în pământ, pentru ca Cerul să îl primească. 
Dacă ochii noştri duhovniceşti ar fi mai atenţi la cele ce se întâmplă, am vedea că, cu fiecare groapă săpată în pământ, o fantă de lumină sfărâmă tristeţea cerului, luminând şi tristeţea noastră..."
(Din volumul De ce eşti trist, popor al Învierii? - Părintele Constantin Necula)

Tată, nu mai sunt atât de tristă...însă mi-e un dor nesfârşit de tine!
Hristos a înviat, tată!
Te iubesc!



















20 de comentarii:

  1. Si taticul meu nu mai este printre noi din luna martie anul acesta!Nu mai este doar fizic deoarece in inima si sufletul nostru va fi mereu!
    O saptamana frumoasa iti doresc!
    te pup si te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, draga mea! :*
      Să-l odihneasca Domnul pe tatăl tău și să-ți îndulcească dorul!

      Ștergere
  2. Bunul Dumnezeu să așeze sufletul lui unde drepții se odihnesc, în Împărăția Cerurilor ... pentru marea Sa milostivire și pentru dragostea și rugăciunile tuturor

    RăspundețiȘtergere
  3. Of, draga mea, cat de frumos ai scris! Dumnezeu sa il odihneasca vesnic in Lumina dragostei Lui!

    Imbratisari mari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmbrățișări asemenea, cu mare drag!
      Să-l odihnească Domnul! Îți mulțumesc!

      Ștergere
  4. Vai ce frumos, nu pot sa nu plang... Imbratisari!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dumnezeu sa il odihneasca si sa il bucure cu dreptii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amin, Adriana, să bucure Domnul în odihna Sa toți tații!

      Ștergere
    2. Mariana, te imbratisez! Nadajduiesc sa ne vedem si fata catre fata intr-o zi. Sa vin cu avionul, tu sa ai o pancarta cu La portile cerului si eu una cu dardindar. Sa cautam un tei in Sub arini si sa stam un ceas la povesti.

      Ștergere
    3. Ce frumos ai spus, Adriana! :)
      Din tot sufletul mi-aș dori să ne-ntâlnim într-o zi, să ne-mpreunăm bucuriile, tristețile, poveștile. Și sunt sigură că ziua va veni! :)

      Ștergere
  6. Dumnezeu sa il ierte. Ce om fain daca are o fiica care scrie asa cu un dor de el, ce frumoase mosteniri a lasat:). Te imbratisez draga mea:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, Anca, draga mea! Să-l ierte Domnul!
      Te îmbrățișez!

      Ștergere
  7. Dumnezeu sa-l odihneasca! Se vede ca l-ai iubit tare mult draga Mariana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să-l odihnească Domnul, dragă Ioana! Mi-e sufletul plin de dor și drag de el...

      Ștergere
  8. Dumnezeu sa-l odihneasca!
    Durerile astea nu se sting niciodata, draga Mariana, doar ca timpul le mai ostoieste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să-l odihnească Domnul, draga mea Loredana! Îţi mulţumesc pentru gând!

      Ștergere
  9. Draga mea Domnul sa iti usureze dorul! Nu e usor stiu prea bine si eu al acelasi DOR dupa tata...Domnul sa ii daruiasca tatalui tau odihna si viata vesnica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Ami, draga mea! Să-l odihnească Domnul şi pe tatăl tău şi să-ţi îndulcească durerea...

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails