25 februarie 2015

Inima în marele post (1)


Din vistieria nepreţuită a ortodoxiei, din inima unui Sfânt care mult a iubit: Nicolae Velimirovici al Sârbilor, Episcop de Ohrida şi Jicia 




Cea dintâi săptămână 


„Fiule, dă-mi inima ta!, zis-a Domnul” /Pilde 23:26/ 

 A cugeta la Dumnezeu nu înseamnă a cerceta fiinţa lui Dumnezeu, ci înseamnă a cerceta şi a afla ce aşteaptă Dumnezeu de la om.
Cel ce cumpără nuci nu caută la coajă, ci la miez. La fel şi cel ce cumpără ouă. Şi aşijderea cu nenumărate lucruri din lume, oamenii le caută pe cele nevăzute şi nu pe cele văzute. Şi Dumnezeul tău caută la tine după inimă. Prin coaja cea trupească, El priveşte în miezul tău, în inima ta, şi caută la inima ta. Fiul meu, dă-i inima ta! 
 În inimă, Ziditorul a pus temelia vieţii. În inimă viaţa se zămisleşte, purcede, creşte şi se îndreaptă spre mormânt şi dincolo de mormânt. 
 Oare cât preţuieşte omul despre care toţi spun: e deştept, dar nu are inimă? Dumnezeu nu va cere de la el deşteptăciune, ci inimă. Căci s-a zis: „ce este nebun al lui Dumnezeu, mai înţelept decât oamenii este.” /I Cor. 1:25/
 Sau cât preţuieşte omul despre care se spune: e bogat, dar nu are inimă? Oare îşi va duce bogăţia în cealaltă lume şi o va dărui Celui a cărui vistierie sunt pământul şi cerul şi soarele şi stelele şi toate împărăţiile ştiute şi neştiute?
 Sau ce-i ajută omului puterea şi frumuseţea cea trupească? Oare nu întâlnim zilnic pe cei ce în tinereţi erau puternici şi frumoşi, iar acum, gârboviţi şi traşi, se sprijină ori în baston, ori de mâna cuiva? Multora, puterea şi frumuseţea trupească le-a slujit, din nefericire, la putrezirea inimii înainte de putrezirea pielii şi oaselor.
 Fericiţi sunt cei ce din tinereţe nu s-au îndrăgostit de nici o frumuseţe trecătoare şi muritoare, ci de Ziditorul lor, a Cărui putere nu slăbeşte şi a Cărui frumuseţe nu piere! La dragostea lor, Dumnezeu va răspunde cu dragoste însutită şi inima lor Dumnezeu o va rândui lângă inima Sa.
 Postul înseamnă slăbirea legăturii inimii cu lumea şi întărirea legăturii inimii cu Dumnezeu. Aminteşte-ţi şi cugetă la aceasta în cea dintâi săptămână a Marelui Post. Întărirea legăturii cu Dumnezeu aduce bucurie în inimă. De aceea se citeşte la începutul Postului din cărţile bisericeşti: „Iată, a venit veselitoarea vreme a postului!”

(Inima în Marele Post, Editura Predania, 2010)




6 comentarii:

  1. La multi ani intru Hristos! Sa iti implineasca Dumnezeu toate dorintele bune ale inimii si sa ai multa bucurie alaturi de cei dragi :) te imbratisez cu mult drag Mariana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc mult, Taniuşa...n-ai uitat! :)
      Te îmbrăţişez cu drag, de departe!

      Ștergere
  2. Frumoase rânduri, simple şi ziditoare analogii. Post uşor, post cu spor în cele sufleteşti, Mariana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc asemenea, Părinte, post cu bucurie, sărut dreapta!

      Ștergere
  3. foarte, foarte frumos!Multumim ca ne-ai scris si noua cugetarile marelui Parinte!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails