1 noiembrie 2013

Ziua unui prieten special


Astăzi e ziua unui prieten drag - Cuviosul David din Evia.
Cum ne-am cunoscut, cum ne-am întâlnit, cum mi s-a bucurat sufletul, cum mi s-a luminat mintea să pricep Pronia dumnezeiască, am mai scris aici şi-aici şi-aici, de veţi voi să aflaţi, răsfoiţi, cu răbdare, postările...

Astazi n-o să povestesc prea multe despre Sfânt. O să spun doar că vara aceasta, ajungând în Attica pentru trei zile, paşii şi dorul ne-au dus neaşteptat şi cu totul minunat din nou spre Evia (deşi în ziua aceea planurile erau făcute pentru un cu totul alt loc) unde Sfinţii noştri dragi - Sfântul Ioan Rusul, Cuviosul David, Părintele Iacov Tsalikis - ne aşteptau cu bucurie şi ne-au primit cu porţile mănăstirilor deschise şi cu revărsare de binecuvântări. 

Pe Evia cea verde şi încântătoare am aflat-o mai frumoasă toamna decât în miezul verii, având soare blând şi ţărmuri aproape pustii, golite de zarvă, pline de tihnă, de pace, de frumos.
Am sorbit cu nesaţ mireasma de pin şi apă sărată şi nu mi-am mai săturat privirea de verdele ei viu. 
Iar Sfinţii, în taina lor, ne-au deşertat în suflete bucurie peste bucurie, ca în cea mai frumoasă sărbătoare.


Viaţa în culori vii şi trăiri mai presus de cuvinte...






























































Prin pădurile Eviei, o parte din povestea retsinei - secretul vinului cu aromă înconfundabilă...


Acasă la Cuviosul David...

 

Acasă la Sfântul Ioan Rusul...




  



16 comentarii:

  1. Cand am citit titlul postarii, inainte sa dau clik, am stiu ca e ziua unui prieten sfant. Am avut dreptate :)
    Ce se colecteaza in pungile acelea care sunt pe copaci?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      În pungi este răşină. Coniferele sunt dezvelite de coajă pe o suprafaţă de de câţiva centimetri şi se montează o pungă în care se colectează răşina. Se foloseşte la aromatizarea vinului - Retsina este o specialitate specifică şi foarte apreciată de cunoscători.
      Nu ştiu dacă răşina recoltată mai are şi alte întrebuinţări, asta cu vinul am aflat-o de la localnici. L-am şi testat, e foarte bun! :)

      Ștergere
  2. M-am gandit ieri la tine pentru ca eu de la tine am aflat de Cuviosul David, de la postarea cu "daruri de la sfinti", cand ai primit de la o prietena iconita aceea micuta si frumusica.
    Sa-ti spun ceva frumos: desi in calendarul nostru nu apare inca, zilele trecute (pana ieri inclusiv), pe situl doxologia.ro (portalul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei), au aparut mai multe articole despre minunile Cuviosului, precum si o icoana a Cuv. David ce ramanea mereu in dreapta-sus, care-i anunta ziua ce urma sa vina (acum au schimbat, sunt alte doua icoane ce anunta urmatoarele doua sarbatori importante: Sf. Arh. Mihail si Gavriil si Sf. Nectarie). Probabil cineva de la doxologia are evlavie la Cuv. David.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc de gândul drag, draga mea!
      Ce frumos...mă bucur ca a ajuns Cuviosul să fie cunoscut şi la noi!

      Ștergere
  3. foarte frumos!
    si eu am vrut sa intreb de pungile prinse pe copaci si am aflat acum:)
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumos ai redat bucuria reîntâlnirii cu Sfinţii degrab ajutători. Ai gustat mierea de cimbrişor? Este grozavă la gust. Eu doar de acolo am cumpărat de fiecare dată când am ajuns în Grecia. Este un produs specific insulei Evia, aşa cum este fisticul pentru Egina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, n-am gustat mierea de cimbrişor, dar dac-oi mai ajunge, n-o ratez. Am luat însă din nou măsline de la Cuviosul David :), adică din parcarea din faţa mănăstirii, de la un nenea de la care am cumpărat şi acum doi ani.

      Ștergere
  5. Cei care vând lângă bis. Sf. Ioan Rusul au la vânzare mai multe tipuri de miere, dar la mierea de cimbrişor scrie pe etichetă Thymarisio meli (θυμαρισιο).
    Noi am luat smochine din parcarea de la man. Sf. David. Au fost f.bune. Cred ca este aceeasi persoană de la care am cumpărat. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu din Attica m-am întors cu Thymarisio la ghiveci, dăruit de tanti la care am stat! :) A zis că mi-l dă să-l folosesc la ceai sau ca şi condiment, dar eu nu mă-ndur să-l tund!
      Cred că la Cuviosul David sunt unii şi aceiaşi comercianţi an de an...De la Sfântul Ioan Rusul am cumpărat susan cu miere.

      Ștergere
  6. Frumos pelerinaj! Sa va fie de Ajutor! Amin!

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti multumi ca ne-ai impartasit din bucuria ta!Cu adevarat minunate locuri si este emotionanta poza in care langa icoana Sfantului sunt lasate carjele celor care au dobandit insanatosire!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag!
      E impresionant, cu-adevărat, nu puţini sunt oamenii care au venit în cârje şi apoi le-au lăsat la icoana Sfântului, ca mărturie a vindecării lor minunate. Toate sunt cu putinţă celui ce crede...

      Ștergere
  8. Superbe imagini! Intr-adevar un loc binecuvantat de Dumnezeu!
    Amintiri de neuitat cu siguranta va leaga pe veci de acest loc! :)
    Sa ai o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu-adevărat binecuvântat! Mulţumesc, Melly!
      Seară plină de pace şi ţie!

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails