21 octombrie 2013

Praznic transilvan


Marea revoluţie nu e nici cea Franceză, nici cea Rusă. Ea nu a trecut nici prin Place Concorde, nici prin Piaţa Roşie. Marea Revoluţie a trecut prin Gheţimani şi Golgota, de aceea este tot timpul profundă. 
Marea revoluţie e în ordinea spiritului, e lupta împotriva minciunii şi injustiţiei, împotriva falsului şi-a împilării. 
Marea revoluţie vrea o ţară în care să sece isvoarele răului, vrea o ţară în care puritatea, dragostea, iertarea şi caritatea strălucesc mai tare ca Soarele dimineţii de vară.
(Ernest Bernea, 9 X 1974, Bucureşti - în volumul  Meditaţii filosofice)

Mi s-a părut potrivit gândul acesta spre a-l scrie aici, astăzi, în ziua prăznuirii Sfinţilor Transilvăneni. L-am scris cu gândul la ei, ca la unii ce-au crezut până la jertfă în toate idealurile de mai sus: dragoste, iertare, dreptate, adevăr, credinţă.
Pentru ale lor rugăciuni, să ne lumineze Domnul şi să ne tămăduiască de apostazie de la adevărurile istorice şi de credinţă şi mărturisire ortodoxă!

Despre Sfinţii Transilvăneni am scris şi aici

Foto - mănăstirea Afteia (Cioara), unde pentru o vreme a stăreţit, s-a rugat şi s-a împotrivit unirii ruşinoase a Bisericii străbune cu Roma Cuviosul Sofronie - Mărturisitorul de la Cioara, luptător neînfricat pentru ortodoxie în Ardeal.












4 comentarii:

  1. Fie ca pentru rugaciunile lor sa ne mantuim si noi!

    Un alt mare sibian
    http://sfantulmunteathos.wordpress.com/2012/05/20/avva-dometie-trihenea-1909-1985-singurul-roman-egumen-al-unei-manastiri-athonite/

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa manastire!Multumim de postare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag!
      E foarte frumoasă, într-adevăr, crescută în loc binecuvântat...pe-un picior de plai, pe-o gură de rai...

      Ștergere

Related Posts with Thumbnails